Arkma küla

27. juuli 2022

Vaata ka Pilistvere retk

Arkma ühishaud asub Paia-Viljandi maantee ääres, sinna on maetud 1941. aastal taganedes hukkunud 39 punaväelase säilmed. Monumendil on tekst: “-“Igavene au kangelastele, kes on langenud võitluses vaenlase vastu ja on andnud oma elu meie rahva vabaduse ja õnne eest!” /STALIN/ 1941-1945″ ning sama tekst vene keeles. Arkma vennashaud 1980. aastatel.

Riigikantselei punamonumentide töörühma hinnang 23. novembril 2022 kõlas: “II maailmasõjas hukkunute ühishaud. Hauatähise puhul on tegemist punamonumendiga. Kaitseministeeriumi Sõjahaudade komisjon on otsustanud eemaldada ja toetame eemaldamist.”

Monument eemaldati ja asendati nn. neutraalsega. 18. aprillil 2023 kaevati haud lahti ja leitud 22 inimese säilmed maeti 8. mail 2023 ümbere Türi kesklinna kalmistu ühishauda.

Ajaloo fotokogu.

Kultuurimälestiste register.

Eesti Sõjaajaloo Teejuht.

Jüri Vilmsi sünnikodu Piduri talu mälestuskivi. Talu on tänaseks päevaks hävinenud, kuid paika tähistab mälestuskivi ja infotahvel. Kivi paigaldati Jüri Vilmsi 100 sünniaastapäevaks 1989. aastal. Jüri Vilms sündis 13. märtsil 1889 Pilistvere kihelkonnas Kabala vallas Piduri talus. Tartu ülikooli juristi haridusega Vilms oli nii Maanõukogu kui ka Maanõukogu vanematekomitee poolt moodustatud Päästekomitee liige. Jüri Vilms hukati 29-aastasena Helsingis. Ta on maetud Pilistvere kalmistule. Mälestuskivi Paia – Viljandi maantee äärde Arkma külla omaaegsele talukohale pandi endise Kabala vallavanema Urmas Kupu teada 1990-ndate algul.

Türi vald

Design a site like this with WordPress.com
Alustamine