Hanila küla

Hanila kalmistul on kaks Teises Maailmasõjas hukkunute ühishauda. Esimene neist jääb kalmistule sisenedes paremale (peateest põhja poole). Sellel on horisontaalselt paigutatud ristkülikukujuline hauatähis, mille esiküljel on venekeelne tekst ja 43 hukkunu nimed. Tekst kõlab: “Здесь похоронены воины Советской Армии павшие за освобождение Советской Эстонии в сентябре – декабре 1944 года”. Kivi asub madalal kahetasandilisel soklil. Taustal on kuuskede rida.

Riigikantselei töörühma hinnang 23. novembril 2022 kõlas: “Tegemist on neutraalse hauatähisega. Soovitame katta ülemine osa kinni ning panna uue tekstiga tahvel peale”.

Ajaloo fotokogu.

Kultuurimälestiste register.

Eesti Sõjaajaloo Teejuht.

Virtsu.

Teine haud jääb aga peateest vasakule. Hauaplatsil on madalal künkal obelisk, mis paigutati sinna 1950. aastal. Obeliskil olevad tekstid kaeti 2004. aastal Vene saatkonna korraldusel uute tekstitahvlitega, kusjuures tekst nii eesti kui vene keeles jäi täpselt samaks: “Igavene au kangelastele, kes on langenud meie kodumaa vabaduse ja sõltumatuse eest 1941-1945”. Mälestussamba ees on ristkülikukujuline kiviplaat, mis on teostuselt sarnane teisel haual olevaga, tahvlil on samuti 45 nime ja venekeelne tekst: “Здесь похоронены воины Советской Армии павшие за освобождение Советской Эстонии в сентябре – декабре 1944 года”.

Riigikantselei töörühma hinnang 23. novembril 2022 kõlas: “Hauatähise puhul on tegemist punamonumendiga, tähis asendada neutraalse hauatähisega”.

Kultuurimälestiste register.

Eesti Sõjaajaloo Teejuht.

Enamus Hanilasse maetutest on surnud 1944. aasta sügisel Hanila koolimajas olnud välihaiglas. Kahte ühishauda maetuid on Kultuurimälestiste riikliku registri andmetel kokku 155, neist nimeliselt teada 104, tundmatuid on 51. Hauatahvlitele on kantud kokku 90 nime. Nimede järgi otsustades võib neist olla eestlasi 36. Auaste on märkimata 3 nime juures. Reamehi ja jefreitoreid on 60, seersante ja vanemaid 18, ohvitsere 12.

28. augustil 2022 teisaldas Lääneranna vald haual oleva mälestusmärgi Virtsu muuseumisse ning paigaldas selle asemele neutraalse tahvli tekstiga: “II Maailmasõja ohvrid”. Nimetahvlid jäid endisele kohale.

Kalmistul, Teise Maailmasõja ühishaua lähedal, kus asus ka obelisk on Eugenie Soltna (Vuks) haud. Ta oli Hanilas kooliõpetaja, tema isa (Jakob Vuks) ja mees (Reinhold Frants Stefan Soltna) osalesid Eesti Vabadussõjas. Vukside perekonna haud oli aastaid rohtu kasvanud ja võsastunud, kuid uus kalmistuvaht on haua puhastanud ja korda seadnud.

Hanila maantee ja Muuseumi maantee ristis asub August Tampärgi nimeline Hanila Muuseum. Hoone oli kunagi koolimajaks ning selle ees on 1993. aastal paigaldatud mälestuskivi Hanila muuseumi asutamise tähistamiseks. Muuseum avati külastajatele 1996. aastal. Hoone seinal on veel mälestustahvel kooli rajamisaastaga (pildil verandast vasakul, eraldi pilti kahjuks pole). Maja ehitati 1896. aastal ning kool tegutses hoones 1975. aastani.

Lääneranna vald

Design a site like this with WordPress.com
Alustamine